snubenieZákladom snúbenia jedla a vína je v prvom rade Vaša spokojnosť. Naše nápady a odporúčania sú v skutočnosti len odporúčania a nápady. Dôležité sú hlavne Vaše chute, zvyklosti a preferencie. To Vy si tvoríte svoje obľúbené kombinácie a my, sa Vás snažíme iba nasmerovať v prípade, ak to potrebujete. Spoliehajte sa na svoj úsudok, svoje chute a nenechajte sa nikým a ničím ovplyvniť alebo zmanipulovať. Snažte sa z odporúčaní osvojiť niektoré nápady a skúste ich zakomponovať do tých svojich tak aby ste boli zo želaným výsledkom spokojný.
To je cieľom aj tejto sekcie, a dúfame, že bude pre Vás inšpiráciou, ako si naše vína vychutnať najlepším možným spôsobom.
Na zdravie a dobrú chuť!

 

Pravidlá snúbenia

Zlatým pravidlom je snúbenie jedla a vína na základe rovnakých chutí ktoré sa navzájom dopĺňajú.
Príklad: Ryba s limetkovou omáčkou sa skvelo hodí k nášmu Rizlingu vlašskému ktorý takisto disponuje jemným citrusovým záverom.

Vyberajte na základe textúry:
Víno a jedlo s rovnakou textúrou sa krásne doplňujú. Víno a jedlo môže byť ľahké, stredné, ťažké.
Príklad: Ťažké a opulentné červené sa skvelo hodí k ťažším mäsám, napríklad k hovädziemu alebo k divine.

 

Vyberajte na základe rovnakej úrovne sladkosti:
Víno by malo mať rovnakú alebo jemne vyššiu sladkosť (obsah zbytkového cukru) ako jedlo.
Príklad: Šalát z tropického ovocia s jemne sladkým bazovým sirupom sa skvelo snúbi z naším polosladkým Muškátom moravským.
Poznámka: Podobný princíp platí aj pri vínach s vyšším obsahom kyselín.

 

Slané vyžaduje šťavnaté:
Párujte slané jedlá s vínami so šťavnatou kyselinkou.
Príklad: Sťavnatý Sauvignon alebo Ryzling rýnsky skvelo dopĺňa výraznú slanosť olív a syru Feta.

 

Víno vyberajte k omáčke:
Víno kombinujte s podávanou omáčkou.
Príklad:
Citrusovú omáčku kombinujte so Sauvignonom alebo s naším Rizlingom vlašským
Krémové omáčky snúbte so Cahrdonnay alebo s Rulandským bielym, ideálne barriqueovým.
Ťažšie a hutnejšie červené omáčky kombinujte s červeným vínom rovnakej textúry, ideálne keď je omáčka vyrobená z rovnakého vína ako sa k nemu podáva.

 

Čo ak sa k mäsu nepodáva omáčka?
V tom prípade víno kombinujte s mäsom.

 

Korenisté jedlá:
Príklad: Jemne korenistý Tramín červený alebo polosuchý Rizling rýnsky z našej produkcie sa skvelo snúbi aj s Ázijskou kuchyňou.

 

Triesloviny potrebujú mastnejšie jedlá:
Príklad: Vína s vyšším obsahom trieslovín ako napríklad Cabernet sauvignon alebo Alibernet dopĺňajú mastnejšie pokrmy ako napríklad steak z grilu alebo dobre prerastenú krkovičku.

 

Čo taký Dunaj:
Náš Dunaj je likérovejší a zemitejší. Je to špecifikum oblasti a výrobnej technológie. Preto pri výbere jedál k Dunaju pristupujeme pozorne. Divina a Dunaj sú veľký kamaráti. Takisto aj Svätovavrinecké barrique z našej produkcie a divina sú skvelou kombináciu akurát pri “Vavrinci” volíme jemne kyslejšiu omáčku napríklad z čučoriedok alebo brusníc.

 

Snažte sa snúbenie udržať jednoduchým. Kyslé ku kyslému, sladké k sladkému, červené k červenému mäsu, biele k bielemu. Až keď si budete veriť môžete začať experimentovať.