0

New York, New York !!!

 

23. 01. 2020

Tohtoročná Great American sa konala v relatívne neskoršom termíne. Až v Máji. Do USA som letel cez Amsterdam, Detroit až do samotného Rochestru nedaleko Niagarských vodopádov.

Bolo celkom zaujímavé sa vrátit do USA a vidiet ako sa severná časť New Yorku vyvíja. Pribudlo kopec vinárstiev, ale ráz krajiny a hlavne skvelí ludia zostali rovnakí. Počas dvoch hodnotiacich dní sme predegustovali kopec skvelých vín, z 12 krajín sveta. Dokopy sa hodnotilo 1400 vín s velkým zastúpením Českých a Slovenských. Výnimočnosť tejto súťaže pramení vo fakte, že ju oraganizuje nezisková spoločnosť Raise a Glass Foundation, ktorá sa snaží zlepšovať životy detí a ludí všade na svete. Proces pomoci spočíva v darovaní ocenených fliaš vína, destilátov, pív a Ciderov charitatívnym oraganizáciám ktoré ich následne dražia alebo nimi spolufinancujú svoje eventy. Tým pádom sa vyzbierané financie dajú použíť tam kde ich je najviac treba.

Na hodnotení sa zúčastnili degustátori z 25 krajín sveta, vrátane mojej maličkosti zo Slovenska. Systém hodnotenia som už mal vyskúšaný na Prague Wine Trophy s tým rozdielom, že sa vínam po ich samotnom hodnotení nepridelujú body, ale rovno ocenenia v podobe Bronzovej, Striebornej, Zlatej a od roku 2019 Platinovej medily, s medzistupňami plus a mínus, kde počítač vyhodnotí či sa hodnotenie posúva smerom k vyššej alebo nižšej medaily. Vína sa hodnotia vo flightoch alebo tzv. sériách po 6 vzoriek, s časovým limitom 25 minút na každý flight. To znamená: kopec času si víno rozobrať na drobné. Skutočne mu poskytnúť dostatok priestoru a času aby sa v pohári otvorilo. Niektorým vzorkám tento extra čas trocha uškodil oproti prvému dojmu, ale tých bolo ako šafránu. Pre našinca je absolútne nepredstavitelné že sa na akcii nájdu desiatky dobrovolníkov, ktorí prídu víno otvárať, nalievať, triedit, alebo proste len umývať poháre (tých bolo umytých a znova použytých viac ako 5000!!).

Dynamika hodnotenia, teplota vzoriek, ako aj ich prezentácia v kalichoch bola bezchybná. Všetko fungovala skvelo. Miestami som mal pocit že som vo Švajčiarsku a nie v Rochestri. Pre mňa osobne ostane rozhodne pamätným flight californských Chardonnay, a česko-slovenských vín, kde sme s kolegami z Čiech vždy intenzívne odpovedali na otázky “čo je Pálava” alebo “čo je Welchsriesling”

Vo svete sa tažko chápe že existuje aj iný rizling ako ten rýnsky.

Zo svetových súťaží sme už zvyknutí, že  České a Slovenské vína žnnú úpsech za úspechom. A nebolo tomu inak ani v tomto prípade. Po skončení hodnotenia sa na večeri prezentovali vína ktoré sa dostali do rozstrelu o najlepšie vino v danej kategorii. Bolo až zarážajúce, ale samozrejme v tom pozitívnom zmysle, že minimálne tretinu vín tovrili vína práve z Česka a Slovenska. Bolo velmi príjemné ked sme kolegom degustátorom prezentovali spolu so Zbynkom Žiškom vína od našich vinýrskych kolegov a hlavne kamarátov.

Nebola  by to súťažná degustácia svetových parametrov pokým by pre degustátorov nebol pripravený nejaký zaujímavý program. A tým bola práve návšteva Seneca Lake, ktoré patrí medzi complex Finger Lakes. Už v roku 2006 sme navštívili kopu skvelých vinárstiev, ale jedno mi utkvelo v pamäti najviac. Je ním vinárstvo nemeckého imigranta Hermanna J. Wiemera. Ak hladáte Riesling, tak ste na tej správnej adrese. Patrí medzi top producentov nielen v oblasti ale aj v celých spojených štátoch. Pre mňa najviac zarezonoval jeho najpredávanejšie vino, suchý ryňák. Ak hladáte esenciu tohoto kraja, tak tu si ju vyhchutnáte plnými dúškami. Aby toho zas nebolo málo, tak som si to domov strihol cez New York City na 24 hodín. Bohužial vinárstva na Long Islande som nestihol, ale práve tam som si uvedomil jednu dôležitú vec. Tak ako som vnímal New York a túto časť USA pred dekádou a to ako dnes, nie je nič extrémne rozdielne. Pre mňa to bola rutina. Veď som tu rok žil. Miesta ktoré som videl a poznal boli aké si ich pamätám. Vinárstva, vinohrady, ich predajné a klientské centrá, proste všetko. Dôležitá je ale paralela medzi tým ako som vnímal Slovensko po mojom návrate vtedy a dnes. A je to obrovský skok ktorí sme spoločne, a to nielen vo vinárskom sektore urobili. Máme byť skutočne na čo hrdí, a to ma napĺňa obrovskou motiváciou a odhodlaním, že všetko čo robíme spoločnými salami, má skutočne zmysel.

 
pozri blog
Zlatý Paríž

23. 2. 2022

Zlatý Paríž

2023

30. 12. 2023

Je ročník 2023 katastrofa?

Túto otázku si kladie veľa našich známych a klientov. V Júni by sme povedali že toto tvrdenie je pravdivé. Ako to však dopadlo, tak to sa dočítate v tomto blogu.


Zistite viac

2022

23. 2. 2022

Zlatý Paríž

Získať zlato v Paríži je skutočne náročné. Toto sa pošťastí a podarí len vinárom a vínam ktoré sú nielen bezchybné vo svojom prejave ale zároven musia degustátora nadchnúť svojou jedinečnosťou.


Zistite viac

Nové vína, sezónne ponuky, exkluzívne eventy...

Pridajte sa