0

Je ročník 2023 katastrofa?

 

30. 12. 2023

Túto otázku si kladie veľa našich známych a klientov. V Júni by sme povedali že toto tvrdenie je pravdivé. Ako to však dopadlo, tak to sa dočítate v tomto blogu.

Už na skorú Jar to vyzeralo s počasím velmi rozpačito. Neskorší nástup vegetácie a pomerne daždivé obdobie neveštili nič dobré. Tento ráz počasia pokračoval aj počas kvitnutia. Tesne po ňom sme museli spozornieť. Extrémny tlak hubových chorôb nás nútil zmobilizovať všetky naše poznatky aby sme sa tomuto tlaku ubránili. Už koncom kvitnutia bolo jasné že sme kvôli Plesni viničovej (peronosrpóra) prišli približne o 20% strapcov. Miestami to vyzerlo hrozivo. Potom sme počuli ako na tom sú naši zvyšní kolegovia a našich 20% nám už neprišlo ako nejaké zásadné číslo. Beztak v našich vinohradoch robíme prebierku úrody presne na úrovni 20-30% takže sme boli v mantineloch v ktorých sa pohybujeme každý rok. Naprieč Slovenskom sa šírili rôzne reči o tom ako niektorí vinohradníci prišli o celú úrordu a my sme len s hrôzou sledovali ako sa tieto reči potvrdzujú aj v strekovských vinohradoch.

Našťastie naše vinohrady to bez zásadnej ujmy prežili až do zberu a nám sa tak opäť podarilo oberať hrozno špičkových parametrov.

Na začiatok nás viacero zberov Muškátu a Sauvignonu preverilo v načasovaní a neskôr sme mali možnosť zažiť asi najkrajšie Babie leto. V podstate všetky druhy vína, či už sa jednalo o aromatické a skoro dozrievajúce odorody alebo neskôr komplexnejšie ako Rizling vlašský alebo Ruland šedý potvrdili skvelú zrelosť. Vrcholom bol, ako to už v posledných rokoch býva zvykom, Dunaj ktorý sa v tomto momente javí ako jeden z najvydarenejších.

Takže aký bol rok 2023 z hľadiska pestovania?

Komplikovaný, náročný, plný výziev a prekážok. Odmenil nás však krásnymi vínami ktoré sú naprieč všetkými kategóriami skutočne jedninčené.

Ak ste sa dočitali až sem, radi by sme Vás za Vašu vernosť odmenili takou maličkosťou.

Ak pri nákupe na našom eshope zadáte kód "skvelyrocnik" môžete nakupovať s 15% zľavou kompletné portfólio počas celého Januára.

Nazdravie!

 
pozri blog
Zlatý Paríž

23. 2. 2022

Zlatý Paríž

2023

30. 12. 2023

Je ročník 2023 katastrofa?

Túto otázku si kladie veľa našich známych a klientov. V Júni by sme povedali že toto tvrdenie je pravdivé. Ako to však dopadlo, tak to sa dočítate v tomto blogu.


Zistite viac

2022

23. 2. 2022

Zlatý Paríž

Získať zlato v Paríži je skutočne náročné. Toto sa pošťastí a podarí len vinárom a vínam ktoré sú nielen bezchybné vo svojom prejave ale zároven musia degustátora nadchnúť svojou jedinečnosťou.


Zistite viac

Nové vína, sezónne ponuky, exkluzívne eventy...

Pridajte sa