0

Prague Wine Trophy – prečo je táto súťaž taká výnimočná?

 

27. 05. 2020

Z prvého kola PWT si okrem Prague Gold za Rulandské šedé WMCH 2017 odnášame aj Prague Premium Gold za Muškát moravský 2019. Vinárskych súťaží je skutočne veľa. Prečo je ale Prague Wine Trophy v našich končinách taká výnimočná a aké to je byť členom degustačnej komisie. Toto všetko sa dozviete v našom ďalšom BLOGU.

O súťažiach sa toho celkovo popísalo už veľa. Budem sa Vám snažiť z môjho pohľadu a osobnej skúsenosti priblížiť čím je v našich končinách táto súťaž  unikátna.

Teda najskôr sa do Prahy musíme dostať, že ano?! Na to som využil pri rekonštrukcii D1 – tky asi najlepší spôsob, a tým je vlak. Dankovlaky som nechal tak a s chalanmi sme si rezervovali miesta v Regio Jet-e. I keď ich grafické znázornenie vozňov je také... no proste nič moc. Zrazu sa veziete a namiesto toho aby ste išli dopredu celú cestu do Prahy cúvate. To ale nebol problém lebo pri dostatočnom množstve piva a rôznych iných nápojov vám cesta ubehne raz -dva. Moji spolucestujúci boli Vám dobre známi Michal Pavelka z rovnomenného vinárstva a Tomáš Dilong, technológ Karpatskej Perly. Debaty boli skvelé, pivo dobre zachladené a zrazu sme boli v Prahe. Rýchlo sme sa premiestnili do nášho Hotela neďaleko „Staromáku“. Tu sa stretávame s Editkou Ďurčovou. Naša najznámejšia a najlepšia degustátorka , enologička, skvelá parťáčka a hlavne osoba ktorá v zahraničí dlhodobo propaguje slovenské vinohradníctvo a vinárstvo.

Slovenská partia na Karlovom moste

To práve ona nás troch nominovala do degutačnej komisie na PWT. No neboli by sme v Prahe keby sme nezakotvili u Pinksů. 1843. To je rok kedy tu začali čapovať Pilsner Urguell. A čapujú ho dodnes. A ako??? No úúúplne luxusne. Potom nasledovala cesta na Malú stranu, kde sme to zaklincovali dobrou večerou. Samozrejme to bola „česká klasika“, a spokojne sme išli spať.

Prvý deň hodnotenia sa niesol v duchu bielych vín. No a bolo tam aj zopár šumivých. V každom prípade tu je na mieste aby sme si popísali hlavne systém hodnotenia. Na každej, v našich končinách známej súťažnej degustácii, sa hodnotí systémom kde sú jednotlivé vzorky predkladané samostatne. Čiže sa hodnotí vzorka po vzorke.

Tesne po degustácii aj s posledným flightom vín

Je ale málo takých, kde sa za okrúhlym stolom aj reálne o vzorkách diskutuje a vymieňajú sa názory. Nie vždy je to potrebné ale toto je presne systém kde sa toho človek fakt veľa naučí. Za všetky uvediem napríklad Danube Wine Challenge, ktorá ako jediná na území Česko-Slovenska má patronát OIV a aj Vinofedu. Existujú samozrejme aj výnimky medzi klasickými súťažami bez patronátu OIV kde je systém hodnotenia a hlavne priebeh veľmi dobrý. Takých je ale ako šafranu. No a čo PWT. Tuto sa hodnotí systémom ktorý je skôr populárny v USA. Je to porovnávacia degustácia, tj. vína sú Vám predkladané v sériách po 5,10,15 alebo 20, teda víno porovnávate ako sa časom vyvíja. . Vždy sa jedná o sériu ktorá má spoločného menovateľa, tj. väčšinou ide o odrodu alebo štýl. Po tom ako sú Vám vzorky odprezentované, samostatne si vyhodnotíte vzorky, so slovným popisom a bodovou hodnotou. Po tom si každú jednu vzorku prechutnáte ešte raz, a urobíte prípadnú korekciu. Toto je veľmi dôležité, pretože sú vína ktoré sa otvárajú postupne. Minútu po minúte odhaľujú svoj charakter, jednotlivé nuansy a odtiene. Vy tu dokážete urobiť korekciu bodov smerom nahor alebo nadol. Nebúšené a prvoplánové vína tu veľkú šancu na úspech nemajú. Hlavne tie ktoré po 5 minútach stratia svoje čaro, čím je intenzívna aromatika. Naproti tomu vína s hĺbkou a štruktúrou ktoré sa prvých, povedzme 10 minút nemusia ukázať, sa práve tu ukážu v plnej kráse. V skratke vínu doprajete dostatok času na to aby sa otvorilo do krásy a odhalilo svoj potenciál. Je to veľká výzva pri aromatických odrodách, pretože keď si zoberieme fakt že od naliatia do pohára až po uzavretie samotného hodnotenia môže prebehnúť aj 30 minút. Tieto vína musia mať skutočne pevnú štruktúru a nevyumelkovanú aromatiku. Na záver prichádza to najlepšie, a to je slovné hodnotenie. Vždy začne iní člen deputačnej Jury, a toto je moment kedy sa o vínach, toho naučíte veľa. Tuto Vám nestačí len udeliť 85 bodov a hotovo. Tuto si svoje hodnotenie musíte obhájiť. Tak ako to je na veľkých svetových súťažiach, napríklad tých s patronátom Vinofedu. Teda myslím tým to obhájenie hodnotenia, ktoré nám išlo od ruky. Každý flight nám trval maximálne 30 – 40 minút. Editka ako predsedkyňa komisie nás viedla v skvelom tempe a skutočne sa nám hodnotilo veľmi dobre. Hneď po hodnotení sme si zbehli na tatarák do vyhláseného podniku, moderného mäsiarstva Naše Maso. Nechýbala návšteva Vinografu, čo je skvelý podnik ponúkajúci veľkú plejádu moravských, českých a zahraničných vín medzi ktorými nechýbajú ani tie slovenské.

Naša partia vo Vinografe aj s našimi pražskými kamarátmi

Ja som bohužiaľ musel kvôli ďalším pracovným povinnostiam Prahu opustiť skoro ráno. Vlak ktorý išiel o 5:00, ma bezpečne odviezol do BA, odtiaľ som prestúpil na rýchlik do NZ a potom na osobák do Strekova. Celou cestou som ale rozmýšľal nad tým aká skvelá a bohatá skúsenosť to bola. Čo všetko nás môžu takéto skúsenosti naučiť a hlavne ako to všetko čím lepšie zúročiť. Na to sa odpovedá ťažko, ale v partii skvelých a odhodlaných ľudí sa vždy pracuje najlepšie. Netreba zabúdať na to, že kde je spoločná vôľa, tam je aj úspech.

Pre istotu ešte jedna fotka degustačnej komisie

 

PS: V momente dopísania tohto článku prišli výsledky z prvého kola PWT 2020. Dopadli sme skvelo. Muškát Moravský 2019 získal Double Gold na PWT inak označovaným Prague Premium Gold a Rulandské šedé Winemakers Choice 2017 získalo Prague Gold.

 
pozri blog
Zlatý Paríž

23. 2. 2022

Zlatý Paríž

2023

30. 12. 2023

Je ročník 2023 katastrofa?

Túto otázku si kladie veľa našich známych a klientov. V Júni by sme povedali že toto tvrdenie je pravdivé. Ako to však dopadlo, tak to sa dočítate v tomto blogu.


Zistite viac

2022

23. 2. 2022

Zlatý Paríž

Získať zlato v Paríži je skutočne náročné. Toto sa pošťastí a podarí len vinárom a vínam ktoré sú nielen bezchybné vo svojom prejave ale zároven musia degustátora nadchnúť svojou jedinečnosťou.


Zistite viac

Nové vína, sezónne ponuky, exkluzívne eventy...

Pridajte sa